Spanyolországi látnivalók

Spanyolországi látnivalók

A mesebeli Cordoba

2018. december 15. - epitoanyag

Andalúzia leglátogatottabb városai között is kiemelkedő helyet foglal el a kalifátus egykori fővárosa, Cordoba. Sevilla és Granada is csodálatos építészeti emlékekkel rendelkezik, de olyan egységben csak itt Cordoba városában találjuk meg a mór vallási és világi épületek és kulturális hagyományok élő szövetét. Cordoba belvárosa az UNESCO Világörökség része, ezt a címet annak köszönheti, hogy tökéletes épségben megőrizte a zsidó negyed eredeti arculatát és a világhírű nagymecset, a Mezquita épületét, valamint számos, még a római korból származó hidat, kaput és templomot. Ezek árnyékában állva képzeletünk egyszerre futja át több ezer év történelmét - valódi időutazást jelent Cordoba utcáin sétálva.   

Cordoba ma már csak a harmadik legnagyobb városnak számít Andalúziában - szinte hihetetlen, hogy ezer éve még több mint egymillió lakosa volt és a világ legnagyobb városának címével és közel egymillió kötetes könyvtárával büszkélkedhetett. A Mezquita mecsetje olyan fontos muszlim szent helyek között szerepelt, mint a mekkai Nagymecset és a jeruzsálemi Sziklamecset.

A város olyan hatalmas szellemi központnak számított, hogy három nagy filozófust is adott a kultúrtörténetnek: itt született a római Seneca, a muszlim Averroës, valamint a zsidó Maimonidész.

A Mezquita oszloperdejében sétálva, a római hídon átkelve, vagy épp a toronyból a Judeíra fehér falú házaira tekintve elképzelhetjük, milyen virágzó és gazdag birodalom központja lehetett Cordoba évszázadokon keresztül. Ha már az épületek történetén keresztül megismertük Cordoba múltját, és felfedeztük a Judeíra szűk utcáinak szövevényes hálózatát, akkor térjünk be egy kiváló étterembe, amelyet a hangulatos, virágokkal borított falú udvarokban, a patiókban találunk.

Cordoba lakosai olyan büszkék a gondosan díszített patio-udvarok szépségére, hogy évente versenyt is rendeznek, melyen kiválasztják a legautentikusabb patiót. Ha pedig bekalandoztuk az ízek birodalmát akkor üljünk be egy valódi hammamba, azaz arab fürdőbe, ahol a forró gőzben relaxálhatunk.

Cordoba városát semmiképp sem szabad kihagyni, ha Andalúzia szépségeinek felfedezése a célunk. Érdemes nem csak egy napra érkezni ide, hiszen a város valódi hangulatát akkor érezhetjük csak át, ha elmerülünk az esti forgatagban, s egy hűvös pohár borral a kezünkben hallgatjuk az egyik kis téren az  utcazenész gitárjátékát vagy ellátogatunk egy szenvedélytől fűtött flamenco-estre.  

További képek:

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr3014594104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása