Spanyolországi látnivalók

Spanyolországi látnivalók

Egy élhető világváros - Madrid

2019. január 17. - epitoanyag

Madrid, Spanyolország fővárosa az egyik legklasszabb főváros egész Európában. Londonis szép, ha süt a Nap, de a nyúlós, ködös szürkeség lehangolóvá teszi, Párizsban nyáron nem tudunk hová bújni a tömeg elől, rossz időben pedig ez a város sem épp szívmelengető hely, egy idő után pedig Amszterdam szabadosságába is belefáradunk. Madrid viszont nagyon kellemes csalódás - széles és tiszta utcái, napsütötte parkjai, teraszos bárjai, lenyűgöző art deco épületei egyedi hangulatot varázsolnak körénk - nem véletlenül számít a meglepően tiszta és rendezett utcákkal rendelkező Madrid, a gyönyörű Barcelonát is megelőzve, Spanyolország leglátogatottabb városának. 


Spanyolország szíve, a Királyi Palota monumentális épülete és a vele szemben emelkedő Almudena katedrális harmonikus épületegyüttese megbabonázza a személőt - de a Plaza Mayor harmonikus stílusú terének közepéről körbetekintve is jól átérezhetjük, milyen gazdasági és kulturális hatalom összpontosult itt. Innen csak egy ugrás a Gran Vía monumentális épületekkel szegélyezett főutcája, de környéken is nyüzsgő bevásárlóutcákat találunk.

Madridban található a világ egyik legjelentősebb művészeti gyűjteménye, a Prado, de Thyssen-Bornemisza Múzeum termeiben járva is a művészettörténet legnagyobbjainak alkotásai között bolyonghatunk. Ezt a két galériát és a Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía központot joggal emlegetik a Művészet Arany háromszögeként. 

Ha már beleszédültünk a műtárgyak, építészeti remekművek, vallási és világi hatalomnak emléket állító forgatagába, tegyünk egy sétát a hatalmas parkok valamelyikében, lakjunk jól kóstolókkal és tapas-falatokkal a Mercado San Miguel zsibongó piacán vagy a Plaza del Sol egyik kávézójának teraszán szemléljük kicsit a tér forgatagát egy kiváló cortado vagy churros társaságában.

A hangulatos Madrid kiváló kiindulópontja a környék felkeresésének - egynapos kirándulások keretében felkereshetjük a híres El Escorila királyi kolostort,  vagy az Elesettek völgyét, mely a spanyol polgárháború áldozatainak állít emléket.  De könnyen ellátogathatunk Toledóba, az egykori fővárosba, vagy olyan meseszép kisvárosokat kereshetünk fel, mint a római vízvezetékéről híres Segovia,  a "függő házakkal" ékesített Cuenca vagy Szent Teréz szülőhelye Ávila - ezek a városok mind az UNESCO Világörökség részét képezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr6214594120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása