Spanyolországi látnivalók

Spanyolországi látnivalók

Extrém séta -Túra az El Caminito del Rey ösvényen

2018. december 11. - epitoanyag

Spanyolország számunkra nagyon kedves tartománya a gyönyörű Andalúzia. A flamenco, a tapas és a bikaviadal illetve Granada, Sevilla és Cordoba szépséges városai mellett ez a táj elvarázsolt hegyvidékeket is rejt. Az mészkőhegyeket mély szurdokok szaggatják, a hűvös sziklaszorosok között vízesések zuhannak a mélybe.

A festői El Chorro kanyon oldalán a múlt század első éveiben nagyra törő építkezések kezdődtek, hogy a víz energiáját villanyárammá alakítsák. A két vízesés között vezető, függőleges sziklafal oldalában kígyózó ösvényt bravúros építészeti megoldásokkal vezették el szédítő magasságban. A munkások által a két építési terület között összeköttetést biztosító,  csupán egy méter széles, de 100 méteres mélység felett vezető útvonalat maga XII. Alfonz spanyol király is meglátogatta. A királyi vizitnek köszönhetően az ösvény új nevet kapott - El Camintio del Rey, azaz az Király ösvénye.

Az időjárás és a sziklaomlások több helyen meggyengítették az eredeti felépítményt, így az ösvény járhatatlanná vált, hosszú évekig nem újították fel. A hiányos járófelület és a több helyen leszakadt szerkezet miatt az útvonalat lezárták - bár egy acéldrót vezetett az eredeti ösvény mellett, ezzel egy nem túl nehéz, cserébe viszont életveszélyes via ferrátát létrehozva, komoly büntetést kockáztatott, aki bemerészkedett a területre. Mégis sokan megtették, erről több videó is felkerült az internetre:

A sorozatos halálesetek után inkább úgy döntöttek, hogy mivel nem lehet megfékezni az emberi kíváncsiságot és kalandvágyat, inkább súlyos eurómilliókért felújítják az ösvényt - pontosabban építenek egy újat nem sokkal az eredeti felett. 2015 márciusától már nem az eredeti, nagyon veszélyes útvonalon látogatható a terület, hanem egy teljesen új ösvény vezet a sziklafal oldalában.

A területet csak előzetes engedély birtokában látogathatjuk - de a legegyszerűbben akkor tudod bejárni ezt a különleges látványosságot, ha részt veszel 2017 márciusában szervezett, Andalúzia gyönyörű tájait bejáró gyalogtúránkon!

További képek az El Caminito del Rey ösvényről:

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr5714593928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása