Spanyolországi látnivalók

Spanyolországi látnivalók

Három kultúra városa - Toledo

2018. december 13. - epitoanyag

Spanyolország hatalmas területén nagyon különböző tájak és tartományok váltakoznak izgalmas ritmusban. Toledo Kasztília-La Mancha tartomány székhelye, gazdag történelemmel és világörökségi látnivalókkal.

Spanyolország déli részén a mórok uralma idején több gyönyörű erődített város építettek fel a muszlim uralkodók - mint Cordoba, Sevilla, Granada - az akkori világ egyik legfejlettebb, kulturálisan és gazdaságilag is virágzó birodalmát hozva létre. 

Toledo gyönyörű belvárosának egyedülálló hangulatát három kultúra, a mór, a szefárd és a katolikus együttes hatásának köszönheti. A mórok idején szabadon gyakorolhatták vallásukat az itt élő zsidók, akik letisztult szépségű zsinagógákban imádkoztak.

A híres Santa María La Blanca zsinagóga kilenc évszázados épülete az egyik csodásan megmaradt, mudejár stílusú kegyhely - a hófehér oszlopfők és gazdagon díszített falak megrendítően szép hellyé teszik a templomot,  mely a katolikus hódítás után keresztény imahellyé vált - a toledóiak mégis megőrizték eredeti arculatát. 

Toledó a spanyol katolikus egyház székhelye - erre a történelemben számos toledói zsinat, a belvárosban pedig egy hatalmas gótikus katedrális emlékeztet. A kanyargós utcákon sétálva nem lehet nem észrevenni, milyen büszkék a toledóiak a római korból eredeztethető fegyvergyártásra - a világhírű toledói pengével ellátott kardokat és késeket számtalan helyen készítik és árulják még ma is.

Az ódon épületek között sétálva igazi történelmi hangulatot érezhetünk át - az utcák egymásba fonódó kalligráfiája évezredes történelemről mesél. Az ókor vagy a középkor óta itt álló hidak egyikén átkelve a folyó túlpartjáról megcsodálhatjuk Toledo egyedi látképét. A katedrális 90 méter magas tornya mellett feltűnik a félelmetes erőd, melynek alapjait a mórok rakták le, de a spanyol királyság egykori székhelye is volt I. Károly uralkodásának idején. 

Toledo nagyon tömény kultúrsokkal várja az ide érkezőket - bár nagyon népszerű a Madridból gyorsan és könnyen elérhető város a turisták körében - főleg főszezonban. De tavasszal és ősszel is kellemes a klíma, a mély folyóvölgy fölött emelkedő, díszes óvárosban pedig mindig találunk olyan apró teret vagy a városfal mentén megbújó parkot, ahol teljes nyugalomban élvezhetjük az alattunk elterülő, részletgazdag spanyol táj látványát. 

A belváros teljes egészében az UNESCO Világörökség része - ha bejártuk lenyűgöző templomait és ősi zsinagógáit, látogassuk meg El Greco egykori házát - a világhírű festő Toledo városában élt és alkotott - a város templomaiban meg is nézhetjük képeit. Ha pedig már eltelített a kultúra, evezzük át az ízek birodalmába - itt nagyon kellemes, családias hangulatú éttermekben különlegesen finom tapas-falatokat ízlelhetünk.  

A bejegyzés trackback címe:

https://spanyollatnivalok.blog.hu/api/trackback/id/tr9914594122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása